ankara kazimkarabekir dijital baski merkezi



Dijital Baskı Nedir?

Elektronik ortamda hazırlanmış tasarımlar ve fotoğrafların, gelişmiş baskı teknolojileri sayesinde, el değmeden, kaliteli ve hızlı bir şekilde yapılan baskı tekniğine dijital baskı denir. Geleneksel baskı yöntemlerine göre (ofset ve serigrafi) sayfa başına daha çok ürün alınabilir. Bu özelliği nedeniyle oldukça ekonomiktir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu baskı tekniğinde kullanılacak tasarımlar, Photoshop ve Corel gibi bilgisayar programları ile hazırlanabilir.

Hava şartlarına karşı uzun süreli dayanıklılık sağlayan solvent bazlı boya kullanılan dijital baskı tekniği ile tanıtım ve duyuru amaçlı kullanılan billboard, tabela, afiş vb. gibi reklam ürünleri hazırlanmaktadır. Pek çok baskı tekniğini hız ve kalite açısından geride bırakan dijital baskı aynı zamanda baskı işleminde boyut sınırlandırmasını da ortadan kaldırmıştır.

Çalışma Prensibi

Geleneksel baskı teknolojilerinin aksine dijital baskıda sabit görüntülü bir baskı kalıbına ihtiyaç duyulmaz. Diğer bir deyişle bilgisayar ortamında yer alan bir dosyanın baskı kalıbı olmadan görüntüyü işleyebilen makinelerle basılması ilkesine dayanarak çalışır.

Gelişen teknolojilerin ışığında matbaacılık sektöründe giderek daha çok yer almaya başlayan dijital baskı makineleri, diğer baskı sistemlerinin sağlayamadığı pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Bunların en önemlisi, dijital baskı sisteminde düşük tirajlı baskı işlemlerinin düşük maliyetle basılabilmesidir. Ayrıca dijital ortamda verileri oluşturmak, güncellemek ya da değiştirmek son derece kolay olduğundan baskı öncesi aşamada dijital baskı sistemi büyük bir avantaj sağlar.

Dijital baskı makinelerinde, tasarımı bilgisayar ortamında yapılmış baskıyı, makineye gönderen ve baskıyı bu makine formatına uyarlayabilen Raster Image Processor (Görüntü İşleme Birimi) bulunmaktadır. Ofset baskı sisteminde gereken baskı öncesi hazırlık aşaması, dijital baskı sisteminde yoktur çünkü tasarım çevirim içi ortamda yapılmaktadır. Bu yüzden düşük tirajlı işlerde hem zaman, hem iş gücü hem de birim maliyeti daha az olduğu için dijital baskı büyük oranlarda tasarruf sağlamaktadır.

Dijital Baskının Tercih Edilme Sebepleri 

  1. Düşük maliyet: Dijital baskı, ofset baskıya göre daha az maliyetlidir çünkü dijital baskıda ön üretim aşaması yoktur. Bu sebeple birim maliyet oldukça düşüktür. Baskı öncesi üretim sürecinde film, montaj ve kalıp işlemleri ve bu işlemlerde kullanılacak malzemeleri devre dışı bırakan dijital baskı sistemi, hem zamandan hem iş gücünden hem de malzeme kullanımından tasarruf sağlamaktadır.
  2. Yüksek Hız: Dijital baskı makinelerinde bir saat içerisinde ortalama 12 bin kadar çıktı alınabilmektedir. Aynı zamanda ön üretim aşaması da gerekli olmadığından baskı öncesi süreç de büyük ölçüde kısalmıştır. Hatta tasarımın hazır olduğu durumlarda, aynı güç içerisinde bile baskı alınabilmektedir. Bu özelliği sayesinde, acil baskıya ihtiyacı olan hemen herkes dijital baskıyı tercih etmektedir.
  3. Tasarım özgürlüğü ve esnekliği: Dijital baskıda kalıp kullanılmadığı için kişiye özel tasarımlar bile yapılabilmektedir. Bu sebeple hem tasarımcı, hem de müşteri dilediği şekilde baskı ürününü tasarlayabilir. Ayrıca veriler üzerinde istenildiği gibi oynama/düzenleme de yapılabilmektedir. Bu veriler de elektronik ortamlarda kolayca depolanmakta ve istenildiği an geri getirilmekte ve aradan yıllar bile geçse kalıba ihtiyaç olmadığı için aynı tasarımı bastırabilmek mümkün olmaktadır.